بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1402/08/10 - 12:26
  • - تعداد بازدید: 285
  • - تعداد بازدیدکننده: 279
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان:

بهترین، مهم‌ترین محور و مؤثرترین اقدام، کمک به بنیاد با استفاده از ظرفیت شبکه بسیجیان در لایه دانش‌آموزی، دانشجویی و حتی اقشار مختلف است.

با حضور قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان در سازمان بسیج علمی کشور، زمینه‌های همکاری دوجانبه میان سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور و بنیاد ملی نخبگان مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری؛ طی یک نشست مشترک که با حضور دکتر روح‌الله رضوی نژاد ریاست سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور و دکتر سید سلمان سیدافقهی قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان برگزار گردید، زمینه‌های همکاری دوجانبه در حوزه‌های مختلف میان سازمان بسیج علمی کشور و بنیاد ملی نخبگان مورد بررسی و توافق قرار گرفت.

سید سلمان سیدافقهی قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان در این نشست گفت: ما در بنیاد ملی نخبگان مبتنی بر سند ملی نخبگان و اسناد بالادستی که از سال ۹۱ ابلاغ شده است، وظیفه شناسایی، هدایت نخبگان و رساندن آنها به نقطه اثربخشی را بر عهده داریم.

او افزود: شروع کار با تدبیر رهبر انقلاب سال ۸۳ اتفاق افتاد که در یک جلسه فرمودند ما یک نهادی می‌خواهیم که فرادستگاهی باشد و امورات مربوط به نخبگان را در بخش‌های مختلف کشور پیش‌بینی، پیگیری و طرح‌ریزی کند و مطالبات را نیز انجام دهد و شاید همین که بنیاد ذیل ریاست‌جمهوری تعریف شده است و ساختار آن ذیل دفتر ریاست‌جمهوری اداره می‌شود همین تدبیر رهبر باشد؛ البته تاکنون به دلایل مختلف بنیاد عمدتاً در فضای خدمت‌رسانی، تصدی‌گری و ارائه تسهیلات به نخبگان فعالیت کرده است.

سیدافقهی بیان کرد: آنچه که نخبگان اکنون هم از ما انتظار دارند ایجاد فضایی است که ما بتوانیم به آنها تسهیلات بدهیم و از آنها حمایت کنیم و این یک آسیب در تاریخ بنیاد بوده است و یکی از اولین کارهایی که ما خودمان را موظف به انجام آن کردیم خروج بنیاد از این بعد بوده است، تا طبق فرمایشات رهبر عمل کنیم و آن چیزی که لازم است به یک نخبه داده شود تا احساس مفیدبودن کند را در برنامه‌های بنیاد ایجاد کنیم که برای آن هم دو مصداق برشمردند و فرمودند ما باید به نخبگان شغل دهیم و اشتغال پایدار برای او ایجاد کنیم و دوم اینکه امکان تداوم کار علمی، تحصیلات و حوزه‌های مختلف تحقیقاتی را نیز فراهم کنیم و این است که نخبه مفیدبودن را احساس می‌کند و باعث می‌شود پدیده‌ای که اخیراً با آن مواجهیم و مقداری هم مبالغه در آن صورت می‌گیرد؛ یعنی مهاجرت نخبگان از بین برود.

 

قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد: همه این موارد این را می‌رساند که تحول در برنامه‌ها، رویکردها و سیاست‌های بنیاد لازم بوده است و ما اکنون در بنیاد در پی آن هستیم که به سمتی حرکت کنیم که یک تقسیم کار ایجاد شود و در وزارتخانه‌ها، دستگاه‌های اجرایی و نهادهای مختلف کشور که لازم است از ظرفیت نخبگان استفاده کنند، نخبگان را شناسایی کنیم، به تفاهم برسیم و طبق سند راهبردی نخبگان، بنیاد به جایگاه سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری خود برگردد؛ به‌جای آنکه در لایه تصدی‌گری قرار داشته باشد.

او ادامه داد: این هدف نیازمند یک هماهنگی فرادستگاهی است که الان در حال دنبال‌شدن است و شخص رئیس‌جمهور بعد از دیداری که رهبری با نخبگان داشتند، مکتوب دستور دادند که نقش هر یک از دستگاه‌های اجرایی در ارتباط با نخبگان به‌وسیله بنیاد ابلاغ شده و از آنها هم پیگیری و گزارش‌گیری صورت بگیرد.سیدافقهی اظهار داشت: طبیعتاً برای انجام این کار ما به ظرفیتی مثل ظرفیت بسیج نیاز داریم. بسیج همان شجره طیبه‌ای است که امام خمینی (ره) فرمودند. بسیج با شاخه‌های بسیار گسترده خود بازوهای پرتوانی دارد که بنیاد، در حوزه شناسایی به‌ویژه در زمینه هدایت استعدادها از ظرفیت این مجموعه می‌تواند استفاده کند.

او افزود: از روز اول تا الان حدود ۶۲ هزار نفر از برنامه‌های بنیاد استفاده کرده‌اند و مخاطب بنیاد بوده‌اند و آسیبی که وجود داشته این بوده است که عمدتاً این مخاطب‌ها مبتنی بر خوداظهاری افراد بوده است تا شناسایی نخبگان و آنچه که باید به آن توجه کرد این است که این خوداظهاری در خیلی از حوزه‌ها اتفاق نمی‌افتد.او تصریح کرد: این رویکرد منفعلی که بنیاد داشته و منتظر بوده تا افراد خودشان را در ارتباط با برنامه‌ها معرفی کنند؛ باید تغییر می‌کرده که ما اکنون در حال تغییر آن هستیم و یکی از اقدامات کلیدی آن این است که ما با بازوهایی که در کشور داریم، مستعدی را که در یکی از مناطق دور از مرکز استان قرار دارد و در بنیاد ملی نخبگان ابزاری برای شناسایی آن وجود ندارد، با استفاده از ظرفیت‌های مجموعه‌ای مثل بسیج علمی شناسایی کنیم.

او بیان داشت: باتوجه‌به اینکه بسیج در هر شهر و هر روستا یک پایگاه دارد و افراد بسیجی وجود دارند که استعدادها را می‌شناسند، ما می‌توانیم سازوکاری تعریف کنیم که استعدادها کشف شوند و در قدم اول طبق فرمایش رهبری ما باید کاری کنیم که از میلیون‌ها استعداد جوان و نوجوان ایرانی حتی یک عدد هم هدر نرود و اگر یک نخبه‌ای در یک جایی از کشور به دنیا بیاید، نابغه باشد، زندگی کند و بعد بدون شناسایی‌شدن بمیرد، ظلمی است که ما به او کرده‌ایم و او را تحت پوشش نگرفته‌ایم تا آن استعداد را به فعلیت برساند. این یک جمله، وظیفه سنگین بنیاد ملی نخبگان را نشان می‌دهد.

سیدافقهی عنوان داشت: نگاه من نسبت به مجموعه بسیج علمی این است و احساس می‌کنم که بسیج می‌تواند نقش ویژه در حوزه علمی را با کمک بنیاد ملی نخبگان ایفا کند. به نظر من بهترین، مهم‌ترین محور و مؤثرترین اقدام، کمک به بنیاد با استفاده از ظرفیت شبکه بسیجیان در لایه دانش‌آموزی، دانشجویی و حتی اقشار مختلف است.

او افزود: یکی از برنامه‌هایی که در تعامل با دبیر محترم هیئت دولت آقای بهادری تفاهم کرده‌ایم ایجاد هسته‌های اندیشه‌ورزی برای کمیسیون‌های دولت است؛ یعنی هیئت‌های اندیشه‌ورز نخبگانی در کنار هشت کمیسیونی که دولت دارد قرار گرفته و برای آن ظرفیت فکری ایجاد کند و ناظر به مسائل، به آنها جهت‌دهی کند که در این کار بسیج علمی می‌تواند کمک مؤثری داشته باشد.

او ادامه داد: همکاری دیگری که با کمک بسیج می‌تواند شکل بگیرد این است که با استفاده از ظرفیت بسیج و هیئت اندیشه‌ورزی که شکل می‌گیرد مسائل را احصا کنیم. ما به‌ازای همه دستگاه‌های اجرایی باید هیئت‌های اندیشه‌ورز شکل دهیم که در کنار شخص وزیر یا معاونین ایشان یا مدیران شرکت‌های بزرگ دولتی قرار بگیرند و مسائل شناسایی شده توسط بدنه بسیج یا بنیاد را ارزیابی و اولویت‌بندی کنند و بعد از تبدیل به نیازهای عملیاتی به همان دستگاه برای حل واسپاری شود یا جامعه نخبگانی آن را حل کنند.

او بیان کرد: ما یک جامعه بزرگ نخبگانی داریم که در میدان حل مسائل قدم می‌گذارند؛ اما متأسفانه مسئله جدی به آنها داده نمی‌شود. در طرح‌هایی هم که بنیاد پیش‌ازاین داشته، خود تعریف یا خویش‌فرما مسائلی تعریف می‌شده و امتدادی جدی در میدان عمل وجود نداشته است که این امتداد باید شکل بگیرد. ما می‌توانیم پروژه‌هایی را که در دستگاه‌های اجرایی وجود دارد، شناسایی کنیم و بسیج علمی می‌تواند با فعال‌کردن بازوهای خود در شرکت‌ها، در بخش‌های اجرایی کشور، به‌خوبی چالش‌ها را احصا کند، معضلات را به‌خوبی شناسایی کند و بعد این موارد به مسئولین ارشد در بدنه دولت و دستگاه‌های اجرایی بازخورد داده شود؛ مثلاً مشکلی که ما در خودروسازی در وزارت صمت داریم و همچنان لاینحل باقی‌مانده است و این مسئله‌ای است که باید روی آن فکر شده و برای آن راه‌حل ارائه شود.قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: بسیج علمی با بازوهای اجرایی بسیار زیاد خود می‌تواند در لایه اجرا وارد شود؛ چرا که بنیاد ملی نخبگان نقش نظارت و سیاست‌گذاری دارد؛ ولی بسیج علمی می‌تواند لایه اجرایی را هم مدیریت کند.او در پایان سخنان خود اظهار داشت: ما آماده هستیم نشست‌هایی با محوریت بسیج علمی ترتیب داده شود و تقسیم کار صورت‌گرفته و نظام مسائل دستگاه‌ها شناسایی شوند و این موارد را به دست رئیس‌جمهور برسانیم که این مسائل وجود دارند و همکاری بسیج هم برای ارائه راهکارها و حل آنها وجود دارد.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه های محتوا,SlideShow,گفتگو,یادداشت
  • کد خبر : 168012
کلمات کلیدی
مدیر حامد سلطانی
خبرنگار

مدیر حامد سلطانی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید